Digitaal Monument

Tilburg University heeft afgelopen periode druk gewerkt aan het project om de overleden studenten uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het digitale monument wat in mei dit jaar het levenslicht zal zien, zal ook fungeren als platform waar mensen hun verhaal kunnen delen. Studenten van nu, maar ook mensen uit de regio. Dit platform is bedoeld om de discussie op gang te brengen over de betekenis van vrijheid. Bijvoorbeeld door mensen keuzes en dillema’s voor de leggen. Echter was dit project nooit tot stand gekomen zonder crowdfunding. Hierin heeft VVO een grote bijdrage geleverd om hiermee ook een groot deel van de geschiedenis van het T.S.C. Sint Olof te herdenken.

Cultural Three Days

Want bakken kappen is ook een kunst

Olof zou zich in Tilburg het meest onderscheiden van alle verenigingen. Zoals professor Goossens zei: het is onder andere het doel van Olof om de leden een stapje verder te helpen en om hen het volle-mens zijn mee te geven. Er werd helaas steeds minder ontwikkeling en nevenactiviteiten geboden aan de Leeden, behalve dan natuurlijk het befaamde ‘bakken doen’. Echter wordt er sinds korte tijd weer veel aangeboden op het vlak van zelfontwikkeling; de IOC biedt originele en interessante workshops, en houdt daarnaast een carrièreplatform. Sleeptouw zorgt voor een creatieve en organisatorische uiting, en R.A.F. houdt de academische kennis hoog binnen Olof.

En dit jaar was het dan eindelijk zover: de Culturele Commissie mocht hier ook zijn steentje aan gaan bijdragen en de eerste editie van de Cultural Three Days was dan ook een groot succes! Het doel van de Culturele Commissie is om leden hun kennis te laten vergroten, hun interesses in andere zaken dan bakken kappen te wekken en – meer in het algemeen – hun horizon te verbreden.

De volgende activiteiten waren afgelopen jaar in de Cultural Three days georganiseerd:

Wine Tasting

De wijnproeverij werd gehouden door de befaamde Cees van Casteren, Master of Wine. De leden hebben zich niet alleen verder kunnen ontwikkelen in het drinken, maar hebben daadwerkelijk ook veel kunnen ontdekken over verschillende wijnen en wijn proeven in het algemeen. Komt deze wijn nu uit de nieuwe of de oude wereld, wat voor smaken proef ik, en op het laatst, ‘is deze wijn nu wit of rood? (hik!). Waar de dames aan het eind van de avond moesten giechelen van het rode goud, gingen vooral de heren in de strijd voor een uitmuntende fles champagne, die gewonnen kon worden met het beantwoorden van de juiste vragen over de laatste wijn die we voorgezet kregen.

Bedankt Cees, voor de leerzame een gezellige wijnproeverij!

Rijksmuseum & Concertgebouw

Het Rijksmuseum is het bekendste museum van Nederland, en huist al sinds 1800 een indrukwekkende kunstcollectie. Naast de alom bekende Nachtwacht, hangen er andere Rembrandts, samen met schilderijen van onder andere Johannes Vermeer, Jan Asselijn en Meindert Hobbema. We hebben in het Rijksmuseum een rondleiding krijgen, zodat we een aantal hoogtepunten en details hebben kunnen aanschouwen. DBS wilde natuurlijk even bij de boten kijken, en een aantal waren geïnteresseerd in ‘De Bedreigde Zwaan’, dat staat voor Johan de Witt die zich verdedigt tegen zijn vijanden.

Na deze rondleiding hebben we ons naar het Concertgebouw begeven. Dit gebouw is vanwege de architectuur alleen al de moeite waard, maar wij kwamen voor de muziek.  Onder leiding van Marc Albrecht speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest eerst Stravinsky’s Divertimento van ‘Le baiser de la fée’. Hierna was het tijd voor het prachtige vioolconcert van Tchaikovsky. Christian Tetzlaff heeft op de viool een van de lastigste vioolstukken ooit gespeeld. Dit vioolconcert is een van de bekendste vioolconcerten, en met een reden. Tchaikovsky heeft dit stuk geschreven in een resort aan de meren van Geneve. Aangezien vrijwel alle briljante kunstenaars depressief waren, was hij hier dan ook om te herstellen van een depressie, gezien zijn ellendige huwelijk met Antonina Miliukova (vrouwen…).

Vervolgens hebben we naar een van de symfonieën van Beethoven mogen beluisteren. Robert Schumann noemde de vierde symfonie van Beethoven ooit “eine griechisch schlanke Maid zwischen zwei Nordlandriesen”. Hiermee doelt hij op het grote contrast tussen deze en zijn derde, “Eroica”, oorspronkelijk een eerbetoon aan Napoleon, en vijfde symfonie; de “noodlotsymfonie”, bij het gros bekend vanwege de kenmerkende opening “pam pam pam paaaam, pam pam pam paaaam”. Het begin van zijn vierde voorspelt een soortgelijk agressief stuk, maar leidt uiteindelijk naar vrolijkere, toegankelijkere muziek.

Soldaat van Oranje

Wie kent het verhaal over onze vaderlandse geschiedenis nou niet. Toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, leefde de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidsche vrinden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich dat, als donderslag bij heldere hemel, niets meer hetzelfde is. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken: ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand? Een goed moment om stil te staan bij de geschiedenis en de tijd waarin Olof zich bevond, en te denken over de tijd van Henk Koehorst en Ruud Dekkers.

Vooral voor klooien was dit een uitermate leerzame activiteit. Ze hebben geleerd te laten zien wie ze zijn, namelijk ‘een feut of een vent’.

Al met al was de Cultural Three Days een interessant een toegankelijk evenement. Vele leden hebben in deze dagen aanraking gehad met culturele aspecten die ze anders niet zouden bezoeken. Zo bleek dat een aantal heren van Kongsi toch niet zulke cultuurbarbaren waren als ze zelf dachten, en klassieke muziek toch wel zeer konden waarderen en kwamen veel leden erachter dat musicals niet alleen voor flikkers zijn. Kater heeft het Rijksmuseum zelfs heel kunnen laten! De horizon van zo’n 100 leden is verbreed en daarmee hopen we aankomend jaar een nog mooiere editie van de Cultural Three Days neer te zetten!