Activiteiten 2016-2017

Digitaal Monument

Tilburg University heeft afgelopen periode druk gewerkt aan het project om de overleden studenten uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het digitale monument wat in mei dit jaar het levenslicht zal zien, zal ook fungeren als platform waar mensen hun verhaal kunnen delen. Studenten van nu, maar ook mensen uit de regio. Dit platform is bedoeld om de discussie op gang te brengen over de betekenis van vrijheid. Bijvoorbeeld door mensen keuzes en dillema’s voor de leggen. Echter was dit project nooit tot stand gekomen zonder crowdfunding. Hierin heeft VVO een grote bijdrage geleverd om hiermee ook een groot deel van de geschiedenis van het T.S.C. Sint Olof te herdenken.

Cultural Three Days

In samenwerking met VvO is afgelopen jaar een nieuwe commissie in het leven geroepen, namelijk de ‘Cultural Three Days’. Het doel is om leden in contact te brengen met hogere cultuur, interesse in andere zaken dan bakken kappen te wekken en – meer in het algemeen – hun horizon te verbreden. Door de bijdrage van VvO zijn de dagen nu voor iedereen zeer toegankelijk. Hieronder de Cultural Three Days op een rij:

Wine tasting

Er wordt een wijnproeverij gehouden door de befaamde Cees van Casteren, Master of Wine. Dit is de hoogste functie binnen de ‘vinologie’. Deze mooie dure wijnproeverij is toegankelijk gemaakt voor leden van Olof, zodat we ons kunnen nog verder kunnen ontwikkelen in het drinken!

Rijksmuseum & Concertgebouw

Het Rijksmuseum is het bekendste museum van Nederland, en huist al sinds 1800 een indrukwekkende kunstcollectie. Naast de alom bekende Nachtwacht, hangen er andere Rembrandts, samen met schilderijen van onder andere Johannes Vermeer, Jan Asselijn en Meindert Hobbema. We zullen in het Rijksmuseum een korte rondleiding krijgen, zodat we de hoogtepunten en details niet over het hoofd zien.

Na deze rondleiding zullen we ons naar het Concertgebouw begeven. Dit gebouw is vanwege de architectuur alleen al de moeite waard, maar wij komen voor de muziek.  Onder leiding van Marc Albrecht zal het Nederlands Philharmonisch Orkest Stravinsky’s Divertimento van ‘Le baiser de la fée’ ten gehore brengen. Hierna is het tijd voor het prachtige vioolconcert van Tchaikovsky. Christian Tetzlaff zal op de viool een van de lastigste vioolstukken ooit spelen. Dit is een van de bekendste vioolconcerten, en met een reden. Tchaikovsky heeft dit stuk geschreven in een resort aan de meren van Geneve. Aangezien vrijwel alle briljante kunstenaars depressief waren, was hij hier dan ook om te herstellen van een depressie, gezien zijn ellendige huwelijk met Antonina Miliukova (vrouwen…).

Vervolgens gaan we naar een van de symfonieën van Beethoven luisteren. Robert Schumann noemde de vierde symfonie van Beethoven ooit “eine griechisch schlanke Maid zwischen zwei Nordlandriesen”. Hiermee doelt hij op het grote contrast tussen deze en zijn derde, “Eroica”, oorspronkelijk een eerbetoon aan Napoleon, en vijfde symfonie; de “noodlotsymfonie”, bij het gros bekend vanwege de kenmerkende opening “pam pam pam paaaam, pam pam pam paaaam”. Het begin van zijn vierde voorspelt een soortgelijk agressief stuk, maar leidt uiteindelijk naar vrolijkere, toegankelijkere muziek.

Soldaat van Oranje

Wie kent het verhaal over onze vaderlandse geschiedenis nou niet. Toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, leefde de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidsche vrinden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich dat, als donderslag bij heldere hemel, niets meer hetzelfde is. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken: ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand? Een goed moment om stil te staan bij de geschiedenis en de tijd waarin Olof zich bevond, en te denken over de tijd van Henk Koehorst en Ruud Dekkers.